6 alternatieven voor buxus

Buxus was jaren lang een populaire plant in veel Vlaamse tuinen. Maar net doordat hij zo veel gebruikt werd, is hij ten prooi gevallen aan de beruchte buxusmot. In een van de vorige artikels kon je lezen hoe je de buxusmot kan proberen te bestrijden. Maar bestrijden is zeer tijdsintensief én slecht voor andere insecten en het milieu. Dan zit er niet veel anders op dan de buxus te vervangen door een alternatief:

1) Ilex crenata (Japanse hulst)

Ilex crenata wordt alom geprezen als hét alternatief voor buxus. En toegegeven, de plant lijkt er inderdaad sterk op: groenblijvend, fijne donkergroene blaadjes, laat zich goed snoeien…  Een haagje, blok of wolk creëren met Ilex crenata kan dan ook prima. Het grootste voordeel is: de buxusmot lust deze plantjes helemaal niet! Maar Ilex heeft ook enkele nadelen… De plant maakt maar langzaam nieuwe wortels, waardoor je de eerste jaren bij droge zomers regelmatig water zal moeten bijgeven. Hij laat ook zijn blaadjes niet hangen bij droogte, waardoor je niet altijd op tijd kan zien dat de plant te droog staat. Maar ook te veel water is niet goed. Het is dus zeker in het begin goed opletten, en zorgen voor een gezonde, humusrijke grond. Ilex groeit iets sneller en wat minder bossig dan buxus, waardoor wat vaker snoeien aangeraden is. Let ook op met het geven van te veel kalk, in tegenstelling tot buxus is Ilex daar niet zo gek op.

Omdat het niet zo'n makkelijke plant is, wordt Ilex intussen minder en minder aangeplant. Waar aanvankelijke een heel scala aan variëteiten werd aangeboden (Convexa, Green Hedge, Glory Gem, Stokes, etc...), is het assortiment tegenwoordig beperkter. De variëteit ‘Dark Green’ blijkt een van de sterkste te zijn, en houden we in assortiment. Andere soorten worden stilaan uit het assortiment gehaald.

 

2) Lonicera (Chinese kamperfoelie)

Een tweede alternatief is Lonicera nitida. Het grootse voordeel van deze planten is de lage kostprijs en het feit dat ze snel dichtgroeien. Dit laatste is dan ook hun grootse nadeel: doordat ze zo snel groeien, moeten ze zeer regelmatig gesnoeid worden: 3 à 4 keer per jaar voor wie een strak haagje wil.

De variëteit ‘Maigrün’ is iets frisser groen van kleur, groeit iets meer in de breedte, en blijft wat lager. ‘Elegant’ is iets donkerder, en groeit wat meer in de hoogte. Beide zijn sterke planten die weinig eisen stellen aan de grond waarop ze geplant zijn.

Lonicera nitida Maigrün

3) Euonymus japonicus 'Green Spire' (kardinaalsmuts)

Deze groenblijvende variëteit van de kardinaalsmuts heeft blaadjes die sterk lijken op die van buxus, en is dicht en smalgroeiend. Daardoor is hij erg geschikt voor maken van kleinere, smalle haagjes. Het plantje stelt niet al te veel eisen aan de grond of standplaats, en doet het bijna overal goed.

Euonymus japonicus Green Spire of Kardinaalsmuts

4) Taxus

Een van de beste alternatieven voor een strakke buxushaag is volgens mij nog steeds Taxus baccata. Met zijn fijne, donkergroene naaldjes lijkt het van dichtbij misschien het minst van al op buxus, maar het is wel perfect te snoeien in een mooie, volle vorm. Taxus is geschikt voor zowel kleine als grotere hagen, en doordat het traag groeit, is het ook bijzonder onderhoudsvriendelijk: één tot twee keer per jaar bijsnoeien volstaat. Taxus groeit op zowat elke grond, zolang die niet te nat is.

Taxushaag

5) Nandina domestica

Voor wie bereid is om af te stappen van het typische uitzicht van buxus, is er nog veel meer keuze. Zo zijn er verschillende soorten van de Nandina domestica (hemelse bamboe), een bladhoudend heestertje dat niet alleen mooi is in de siertuin, maar ook goed te gebruiken is als solitair in pot. De vorm zal iets minder strak zijn die van een buxusbol, maar ze zijn dan weer erg onderhoudsvriendelijk en verkleuren mooi in de herfst.

nandina obsessed          nandina fire power

6) Leucothoe 'Zeblid'

Zo is ook Leucothoe ‘Zeblid’ een prima alternatief voor haagjes of lage wolken. Dit bladhoudende heestertje  valt vooral op door zijn prachtige verkleuring: in de herfst wordt het dieprood, maar ook het jonge blad in het voorjaar is rozig van kleur. Ideaal als het net iets minder strak mag zijn…

leucothoe zeblid

Wie graag persoonlijk advies heeft voor zijn tuin, is altijd welkom voor een bezoekje aan ons plantencentrum!

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 20/03/17

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.