7 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is genieten. En dat is dan ook wat de meeste mensen het liefst doen in hun tuin: genieten van de eerste zonnestralen in de lente,  van een drankje in de schaduw van een boom tijdens de zomer, gezellig buiten eten, …  Werken in de tuin is voor sommigen onder jullie ook echt ontspanning, maar niet iedereen denkt daar zo over. Daarom enkele tips voor wie het werk in de tuin wil beperken tot het absolute minimum.

1) Een tuin die niet te veel onderhoud vraagt, begint met een goede planning. Teken eerst even uit wat je waar wil hebben, zodat je het overzicht behoudt. Als je niet weet hoe eraan te beginnen, laat je dan adviseren door een vakman.

2) Zorg in elk geval voor een onkruidvrije tuin, een tijdje vóór je begint aan te planten. Hoe langer onkruid de kans heeft gehad te groeien, hoe meer onkruidzaad in de grond. En dat zal de eerste jaren ontkiemen en groeien, wat dus voor meer wiedwerk zorgen. Het kost iets meer moeite vooraf, maar die tijd haal je achteraf dubbel en dik in.

3) Zet de planten in grotere groepen bij elkaar, in plaats van allemaal verschillende soorten elk apart. Grote groepen laten zich meestal als één geheel onderhouden, wat sneller en makkelijker gaat. Door niet al te veel soorten te gebruiken, behoud je het overzicht.  Zet de planten niet al te ver uit elkaar. Op die manier groeit alles sneller dicht, waardoor onkruid veel minder kans krijgt.

4) Vermijd stukken met blote grond, want daar krijgt onkruid vrij spel. Beter is het om tussen de planten met een laag boomschors of lavamulch te werken, of met een groenblijvende bodembedekker. Goudaardbei (Waldsteinia ternata) bijvoorbeeld, is hiervoor ideaal. Deze groeit goed aan zonder te woekeren, en houdt de grond heel het jaar door bedekt, zodat onkruid geen kans krijgt. Let op met het gebruik van worteldoek. Je kan in een van de vorige artikels op onze website nalezen dat dit vaak meer problemen met zich meebrengt dan er opgelost worden.

Waldsteinia of goudaardbeiWaldsteinia

5) Het allerbelangrijkste is de plantenkeuze. Vermijd snelgroeiende of woekerende planten, bij achterstallig onderhoud kunnen die in een mum van tijd heel je tuin overheersen. Voor je het weet staat er in je tuin niks anders meer dan klimop (Hedera helix Hibernica) of (woekerende) bamboe (Phyllostachys). Kies liever voor wat minder snel groeiende soorten, of alternatieven die niet woekeren zoals de niet woekerende bamboe Fargesia muriella. De meeste siergrassen zijn trouwens ook ideaal voor een onderhoudsarme tuin: in het voorjaar kort knippen volstaat in de meeste gevallen. Ook het snoeien van een haag kan je beperken tot één keer per jaar als je kiest voor tragere groeiers zoals taxus, schijnhulst (Osmanthus burkwoodii) of hulst (Ilex).

LampenpoetsersgrasMiscanthus Gracimillis

       Pennisetum hameln                  Miscanthus Gracimillis

6) Zorg voor een afboording tussen het gazon en de plantvakken. Ecolatten zijn gemaakt van gerecycleerd plastic, en zorgen ervoor dat je gazon niet verder groeit tussen de planten, en dat je bodembedekker of schors niet tussen het gras belandt.

ecolatten  afboording ecolatten

Ecolatten

7) Werk heel regelmatig kort in de tuin, dit is veel efficiënter dan dat al het werk zich opstapelt. Wie elke week 10 minuutjes onkruid wiedt, vermijdt dat het onkruid zich gaat zaaien, wat véél meer onkruid, en dus werk, met zich meebrengt.

Tot slot: probeer te genieten van in de tuin bezig te zijn, bekijk het als ontspanning in plaats van als werk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wie in de tuin werkt niet alleen langer leeft, maar ook gelukkiger is.

Breng ons zeker een bezoekje voor persoonlijk advies!

Geschreven door Dries op 20/03/19

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.