Een heerlijk geurende tuin

Niets roept meer het lentegevoel op dan de geur van de eerste voorjaarsbloeiers! En wie met een beetje overleg planten kiest, kan een heel jaar door genieten van een heerlijk geurende tuin.

Zelfs al in februari en maart!

Een van de vroegste, geurende bloeiers is Sarcococca humilis (vleesbes). Dit is een laagblijvend, bladhoudend heestertje dat al vanaf het einde van de winter bloeit met piepkleine, witte bloempjes. Ze vallen nauwelijks op, maar  hun overweldigende zoete geur trekt des te meer je aandacht. Na de bloei verschijnen zwarte besjes. Sarcococca verkiest een kalkrijke, goed daarlatende grond, en een plaatsje in de (half)schaduw.

Chaenomeles japonica (Japanse kwee) bloeit vroeg in het voorjaar met prachtige witte, roze of rode bloemen vanaf februari – maart. Het leukste is dat je in het najaar nog eens kan genieten van dit struikje. Dan geeft hij lekker geurende, geelgroene appeltjes, heerlijk om gelei mee te maken. Moet bijna niet gesnoeid worden,  verkiest een zonnige standplaats en een vochthoudende, humusrijke bodem.

Japanse kwee of Chaenomeles japonica

Vanaf april of mei

Choisya ternata (Mexicaanse oranjebloesem) is een bladhoudende struik die heerlijk geurende, zuiver witte bloempjes geeft in mei-juni. Als je na de bloei snoeit, word je beloond met een tweede bloei in de nazomer. Ook het glanzende, diep ingesneden, donkergroene blad heeft een kruidige citroengeur. Verkiest een beschutte plaats in volle zon, en houdt van een ietwat zure grond.

Seringen stonden al in grootmoeders tuin, en zijn opnieuw erg populair, onder meer dankzij hun fantastische geur. Een erg mooie, wat minder bekende soort is de dwergsering Syringa microphylla ‘Superba’. Deze soort blijft compact en is dus ook geschikt voor kleinere tuinen. Hij bloeit vanaf juni tot september met heerlijk geurende roze bloemen, die ook geschikt zijn als snijbloem. Is te krijgen als struik of gekweekt op een stammetje, en is ook prima geschikt als kuipplant.

Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af. Deze plant is goed winterhard als hij wordt geplant op een beschutte plaats met voldoende zon.

Trachelospermum jasminoides of Toscaanse jasmijn

Een andere bekende geurende klimplant is de kamperfoelie (Lonicera). Deze half-bladhoudende klimplant verdraagt wel wat meer schaduw, en ruikt bijzonder zoet, vooral naar de avond toe. De bloemkleur varieert naar gelang de soort van wit naar geel tot roze-rood.

Ook de boerenjasmijn (Philadelphus), verkrijgbaar in verschillende soorten, heeft de heerlijke, overweldigende jasmijngeur. Het is een makkelijke en sterke voorjaarsbloeier met roomwitte bloemen die zowel in de zon als in de schaduw groeit, en zelfs op arme grond. Snoeien na de bloei zorgt voor een mooie vertakking en een rijke bloei.

Lavendel (Lavandula angustifolia) is een klassieker. Deze kalkminnende zonneklopper heeft niet enkel geurende bloemen tijdens de zomer, ook zijn grijze bladeren ruiken heel het jaar door heerlijk naar de Provence. De takjes met bloemen kunnen worden gedroogd, zonder dat ze snel hun geur verliezen. Bind ze bij elkaar in een busseltje, of versnipper ze en steek ze in een katoenen zakje dat dan kan  dienen om een zuiderse geur te geven aan linnen of wasgoed.

Geurende bomen

Ook sommige bomen verspreiden een lekkere geur. De winterlinde of kleinbladige linde (Tilia cordata) is een bekende, inheemse lindesoort met hartvormig blad. Deze soort draagt zoet geurende bloesem aan het begin van de zomer, die uitermate geschikt is voor het maken van thee. Of wat dacht je van de wimperlinde (Tilia henryana)? Deze soort heeft unieke gezaagde bladeren die uitlopen tot smalle puntjes, die zo fijn zijn dat het wel wimpers lijken. Hij bloeit met opvallende, nog sterker geurende witte bloemtrossen. De boom kan tijdens koude winters wat in groei vertraagd worden, maar herstelt makkelijk. Deze soort is trouwens ook als leiboom verkrijgbaar! Beide soorten zijn erg aantrekkelijk voor honingbijen. Ze zijn bovendien resistent tegen honingdauw en zullen dus niet gauw ‘druipen’.

Wimperlinde of Tilia henryana

Geurende terrasplanten

Ook in potten op of rond het terras kan een scala aan geurende planten gezet worden. De grijze bladeren van het eucalyptusboompje bijvoorbeeld hebben een specifieke,  geneeskrachtige geur. Geurgeraniums zijn dan weer verkrijgbaar in een hele scala aan geuren. Beide staan erom bekend de muggen op afstand te houden. Ook heel wat kruiden ruiken erg lekker: citroenmelisse, laurier, rozemarijn, munt in alle mogelijke soorten (chocolade, sinaas, pompelmoes, …). Brugmansia (Engelentrompet) ruikt dan weer heerlijk tijdens warme zomeravonden, wanneer de bloemen opengaan om nachtvlinders aan te trekken.

Het mag duidelijk zijn dat bijna elk seizoen zijn geurende planten heeft. Kom deze of nog vele andere geurende planten besnuffelen op ons plantencentrum in Bornem. Aanplanten kan voor de meeste planten het hele jaar rond, enkel voor sommige terrasplanten wacht je best tot het niet meer vriest.

Geschreven door Dries op 02/03/14

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.