Zuiderse sfeer in je tuin met Lavendel

Al jaar en dag is Lavendel een van de populairste planten voor tuin en terras. De geur roept bij sommigen de herinnering aan oma’s linnenkast op, anderen dromen weg bij het zicht van de blauwpaarse bloemen en wanen zich in de Provence. Een ding staat vast: deze vlinderlokkende tuinklassieker heeft zijn strepen terecht verdiend. Maar er zijn een heel aantal soorten Lavendel op de markt, en de ene is al beter voor in onze tuinen dan de andere.

Soorten Lavendel

Lavandula stoechas (ook wel vlinderlavendel, kuiflavendel of Franse lavendel genoemd) is een van de vroegstbloeiende soorten en dankt zijn Nederlandse naam aan de bloemblaadjes die per twee recht over elkaar ontluiken en wat lijken op een vlinder. Vlinderlavendel is verkrijgbaar in verschillende tinten, gaande van zeer donkerpaars over lila tot wit. Deze soort bloeit niet enkel vroeger, maar ook wat langer dan de meeste andere lavendelsoorten. Als de plant in de loop van mei-juni wordt bijgesnoeid, volgt vaak nog een herbloei in de zomer. Hoewel hij niet echt de typische lavendelgeur heeft, is vlinderlavendel uitermate geschikt als pot- of terrasplant. Doordat hij wat minder goed wintervast is, bestaat het risico dat hij bij een ietwat strengere winter in de tuin kapotvriest. In tegenstelling tot de angustifolia soorten, behoeft deze soort géén extra kalk, maar volstaat een normale tot lichtzure grond.

Vlinderlavendel

Lavandula angustifolia is eveneens afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, en is in onze tuinen prima te gebruiken als tuinplant. De heerlijke geurende paarse bloemen staan op lange aren die hoog boven de smalle, grijze bladeren uitsteken. Deze soort heeft één nadeel, en dat is dat ze nogal stevig uitgroeit. De stengels zijn aan de lange kant, waardoor de bloemen de neiging hebben wat open te vallen, zeker na een zomerse regenbui. Gelukkig zijn er een paar cultivars van de Lavandula angustifolia die eigenlijk veel beter geschikt zijn voor in de tuin.

Lavendel

Lavandula ang. ‘Munstead’ is hier misschien wel de bekendste van. Deze soort is een van de sterkste, en bloeit met blauw-paarse bloemen op wat minder lange aren. Doordat deze soort compacter groeit, niet veel hoger dan een halve meter, vallen de aren ook minder snel open.

Lavendel Munstead

Lavandula ang. ‘Dwarf Blue’ lijkt qua groei en hoogte op Munstead, al zijn de bloemen nog iets lichter blauw.

Lavendel Dwarf Blue

Lavandula ang. ‘Hidcote’ is dan weer een van de meest donkerblauwe soorten. Het blad is vaak nog iets grijzer dan dat van de andere soorten, en ook de groei is nog net iets compacter. Een aanrader!

Lavendel Hidcote

Wie weg wil van de blauwe kleur, kan kiezen voor Lavandula ang. ‘Alba’ of ‘Edelweis’ Deze soorten bloeien met witte bloemaren, en zijn daardoor geliefd bij mensen met een sobere, strakke tuin. Let wel op, de witte soorten zijn over het algemeen iets minder goed wintervast.

Witte lavendel

Verzorging van Lavendel

De verzorging is voor al de angustifolia soorten gelijkaardig. Lavendel is een echte zonneklopper, en heeft dus nood aan een plaats met zoveel mogelijk zon. Ook de grond mag niet te nat zijn, een wat drogere, kalkrijke grond is ideaal. Wat extra zeewierkalk bij de grond mengen bij het aanplanten is dus aangeraden.

Om de planten mooi te houden, moeten alle angustifolia soorten regelmatig bijgesnoeid worden, en hier bestaan wel eens wat misverstanden over. Een eerste snoei mag gebeuren zodra de lavendel uitgebloeid is, aan het einde van de zomer. Snoei dan echter niet veel meer weg dan enkel de uitgedroogde bloemstengels. Wanneer je deze snoei vergeet, is dat niet zo’n groot probleem. De droge bloemaren kan je meestal gewoon afbreken na de winter. De voorjaarssnoei is de belangrijkste: vanaf maart snoei je de planten wat dieper terug. Let wel op: snoei nooit tot op het dode hout, maar laat altijd wat verse blaadjes staan. Een plant die te kort gesnoeid werd, overleeft het meestal niet. Lavendel die nooit gesnoeid wordt, zal al na enkele jaren volledig verhouten, openvallen, en zijn sierwaarde verliezen. Sowieso gaat Lavendel maar een jaar of tien mee, daarna is het mooie er wel af. Uitdoen en vervangen door jonge plantjes is dan de beste oplossing.

Spring zeker eens binnen om de verschillende soorten op ons plantencentrum te bekijken!

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 12/04/17

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.