Meerstammige bomen

Meerstammige bomen zijn echte eyecatchers in tuinen die net dat tikkeltje anders en meer mogen zijn dan een 'gewone' tuin. Het is een tussenvorm tussen struik en boom en de meerstammen die de laatste jaren aan een stevig opmars bezig is. Meerstammige bomen hebben kenmerken van zowel een boom als een struik: niet al te groot, de vertakking begint al van aan of net boven de grond, maar toch zijn de stammen onderaan kaal wat een prachtig visueel effect creëert.

Ons assortiment meerstammigen is dan ook enorm uitgebreid dankzij onze specialisatie in meerstammige bomen en struiken!

Wat zijn meerstammige bomen?

Het begrip is natuurlijk niet nieuw, er bestaan al eeuwen meerstammige bomen en struiken. Ze zijn ontstaan op natuurlijke manier, of door menselijk ingrijpen bij het opkweken. Het is pas de laatste jaren dat tuinontwerpers en architecten opnieuw de esthetische waarde zijn gaan inzien van deze opvallende structuren. Je vindt ze steeds vaker terug op pleinen en in straten als structuurelement, maar ook in tuinen.

Meerstammige parrotia persica 

Vooral in moderne, strakke tuinen komen ze erg mooi tot hun recht als eyecatcher. Door hun vaak grillige vorm brengen ze leven en frivoliteit in een verder strakke omgeving. Maar ook in een klassiekere tuin, zoals bij een huis in pastorijstijl, past een meerstammige boom of struik perfect. Door de open structuur onderaan, wordt licht en zicht niet helemaal weggenomen, terwijl de meestal wat bredere kruin en het grotere bladvolume toch voor voldoende structuur en schaduw zorgen. In theorie zou je van heel veel bomen een meerstammig exemplaar kunnen maken, al gaat het bij de ene soort wat makkelijker en mooier dan bij de andere.

Op deze foto zie je enkele van de meerstammigen die we toegevoegd hebben aan ons assortiment. Kom zeker een kijkje nemen naar alle andere meerstammige en unieke struiken en bomen!

Meerstammige bomen bij Tuinplanten De Pauw

Soorten meerstammige bomen

Een soort die al sinds de jaren ’60 populair is, is de magnolia (1e foto=bladverliezend, 2e foto=bladhoudend). Je ziet ze wel vaker staan bij oudere huizen, en tot enkele jaren geleden werden ze vaak als oubollig aanzien. Maar zoals het wel vaker gaat in de mode: alles komt terug. Vooral in de lente vallen ze op door hun overvloed aan opvallende witte of roze bloemen op de zware, nog bijna kale takken.

Meerstammige Magnolia 

Meerstammige bladhoudende Magnolia

Ook de krentenboom (Amelanchier) kan erg mooi als meerstammige boom gebruikt worden. Meestal hebben deze exemplaren wat meer en iets dunnere stammen en takken. Niet enkel de overvloed aan witte bloempjes in het voorjaar draagt bij tot de sierwaarde, door de (eetbare) bessen die er op volgen is dit ook een echte vogellokker. In het najaar verkleuren de eironde blaadjes sierlijk oranje net voor ze afvallen.

Meerstammige Amelanchier krentenboom

Een van de mooiste herfstkleuren is echter voor het Perzisch ijzerhout (Parrotia persica - foto's): de bladeren beginnen al vanaf eind augustus oranjegeel te verkleuren, vaak met een roodpaarse rand. Bovendien blijven de bladeren hangen tot ver in november! Aan het einde van de winter vallen dan weer de fijne, gefranjerde rode bloempjes op.

meerstammige parrotia

meerstammige Parrotia (vlamboom of Perzisch ijzerhout)

Wie graag een wat grotere meerstammige boom wil zetten, kan kiezen voor de zilveresdoorn (Acer saccharinum). De typische esdoornvormige bladeren hebben zilverwitte onderkant, wat een speciaal effect geeft als je onder de boom staat. Ook de najaarsverkleuring is sierlijk geeloranje. Deze boom doet het ook goed op slechtere of nattere gronden.

Wie van bladhoudende soorten houdt, kan kiezen voor de glansmispel (Photinia Red Robin), waarvan het jonge blad sierlijk rood is. Doordat deze meerstammige struik maar enkele meters hoog wordt en zich goed laat bijsnoeien, is hij ook geschikt voor wat kleinere tuinen of voor gebruik in grote pot.

Ook de steeneik (Quercus ilex - foto's) en kurkeik (Quercus suber) zijn opvallende bladhoudende verschijningen. Beide soorten hebben een wat kleiner grijsachtig blad. De kurkeik heeft als extra sierelement de opvallende, dikke kruklaag rond de stam. Bij volwassen exemplaren kan deze geoogst worden voor het maken van wijnstoppen, kurkvloer, etc…

Meerstammige steeneik - Quercus ilex

Meerstammige steeneik (Quercus ilex)

Meerstammige leibomen

Een speciale categorie zijn de meerstammige leibomen en schermbomen. De combinatie van een strak geschoren scherm –ideaal om de inkijk van de buren te beperken of om de zon te temperen- met de grillige structuur van de stammen zorgt voor een verbazend uitgebalanceerd geheel dat vooral in een moderne tuin mooi tot z’n recht komt. Vooral de haagbeuk (Carpinus) en de hierboven besproken steeneik lenen zich hier erg goed toe.

Het aanbod aan soorten om een meerstammige boom van te maken is bijna eindeloos, en deze pagina is zoals gewoonlijk te kort om een volledig overzicht te geven. De azijnboom (foto1), Japanse esdoorn of Acer (foto 2), hazelaar, mispel, Camelia (foto 3), kornoelje, berk, Aesculus, , Zelkova, etc. zullen dan ook voor een volgende tuintip zijn. Wie een exemplaar wil planten, begint in elk geval best op tijd te plannen en te planten. Jonge meerstammige bomen zijn nog betaalbaar, wie een bijna volgroeid exemplaar wil planten, zal wat dieper in de portemonnee moeten tasten…

Meerstammige azijnboom

Meerstammige Acer of Japanse esdoorn

Meerstammige Camelia      

Meerstammige Osmanthus

In onze catalogus vind je een gedeeltelijk overzicht van ons aanbod meerstammigen, maar het volledige assortiment meerstammige bomen kom je best op ons plantencentrum ontdekken! Daar kan je de bomen in hun volle glorie bewonderen en geven we je graag advies bij je keuze.

Dries De Pauw

Geschreven door Dries op 29/11/16

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.