De 10 beste tuinplanten volgens André De Pauw

Na meer dan 50 jaar gepassioneerd omgaan met tuinplanten en de opvolging ervan in tuinen, bespreekt André, oprichter van ons plantencentrum, graag zijn persoonlijke favoriete planten.

André aan het woord:

"Om een favoriete plant te worden, moet deze voldoen aan een aantal criteria. Zo is het voor mij erg belangrijk dat het onderhoud beperkt is en door iedereen makkelijk uit te voeren. De planten moet groeikrachtig zijn, en bloeiende planten moeten goed doorbloeien. Bovendien moeten de planten in zowat elk tuinontwerp passen, of makkelijk in een bestaande tuin kunnen ingepast worden. Een overzichtje van mijn persoonlijke top tien.

1.      Op de eerste plaats staat voor mij de bolronde hortensia Hydrangea ‘Endless Summer’®, in zijn originele versie. Deze hortensia lijkt wat op de gewone Macrophylla, met dat grote verschil dat hij een hele zomer lang blijft doorbloeien, tot aan de eerste vorst. ‘The Original’ bloeit, afhankelijk van het kalkgehalte in de bodem, met blauwe of roze bloemen. Je kan de natuur altijd een handje helpen om de kleur naar uw smaak te krijgen: Door bij te kalken krijg je een roze kleur, door turf of heidegrond en aluin toe te voegen krijg je een diepblauwe kleur. De plant zelf is bijzonder geschikt voor decoratieve pot-, perk- of randbeplanting, één plant heeft op termijn ongeveer één vierkante meter nodig. Sinds enkele jaren bestaat er ook de variëteit ‘Endless Summer ® The Bride’, met sneeuwwitte bloemen.

2.      Op de tweede plaats kies ik voor de Amerikaanse blauwbes Vaccinium corymbosum variëteit ‘Bluecrop’. Dit één meter hoog struikje draagt al vanaf het eerste jaar een massa blauwbessen, die niet enkel overheerlijk smaken, maar bovendien ook nog eens propvol vitaminen en antioxidanten zitten. De variëteit ‘Bluecrop’ is gekend voor zijn goede productie, sterke groeikracht en hoog besgewicht. De planten zijn makkelijk te houden, maar de voorwaarde is wel dat ze beschikken over een ietwat vochtige, lichtzure en humeuze grond. Eén plant per vierkant meter is voldoende. Let er wel op de struiken wat te beschermen tijdens de vruchtperiode, ook de vogels zijn dol op de bessen.

3.      Ik ben van mening dat bijna elke tuin een goede roos verdient. Een feeërieke roos die gouden medailles won, ADR gekeurd is, goed doorbloeit, ziekteresistent is, strenge vorst doorstaat en bovendien ook nog eens heerlijk geurt: ‘Lions-Rose’® heeft het allemaal. Het is een crèmewitte tot abrikoosroze verkleurende roos die 60cm hoog wordt en 50cm van elkaar geplant mag worden. Snoeien mag geen probleem zijn, zorg wel dat de planten diep genoeg geplant zijn. De meeste rozen verkiezen een ietwat zwaardere grond, bij zandgrond voeg je dus best wat kleimineraal (bentoniet) en organische meststof toe.

4.      Een plant die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is de Rhododendron yakushimanum. Deze rhododendron bloeit overvloedig en doet het ook goed op een zonnige plaats, op voorwaarde dat de grond wat bedekt wordt met bijvoorbeeld houtschors. Zoals alle rhodo’s verkiezen ze een wat zuurdere grond (turf, heidegrond). De yakushimanum is een breedrond uitgroeiende variëteit die mooi zijn blad blijft houden, ook onderaan de struik. Hij wordt meestal niet veel hoger dan een meter, bloeit na de lentevorst en wordt elk jaar mooier. Er bestaan een tiental verschillende variëteiten, maar ‘Percy Wiseman’ is volgens mij de allermooiste. In het begin van de bloei zijn de knoppen roze, maar bij het opengaan veranderen ze stilaan van kleur, en uiteindelijk worden de bloemen bijna wit.

5.      De meeste tuinliefhebbers kennen vast en zeker Helleborus niger, een witbloeiende kerstroos. Heel wat beter, groeikrachtiger en gezonder is de Helleborus X nigercors. Deze bloeit normaal van december tot eind april, de hoogte is ongeveer 30 centimeter. De plant kan zowel in de volle zon als in halfschaduw en heeft graag een beetje kalk in de grond. Een viertal planten per vierkante meter is voldoende voor een goede bladhoudende bodembedekking. Heb je graag witte bloemen, neem de variëteit ‘Snow Love’®. Voor een wat rozere tint kies je best de variëteit ‘Candy Love’®. Beslist een aanrader in elke tuin!

6.      Pennisetum  alopecuroides is een wat moeilijke naam voor een zeer dankbaar grasje. Er zijn een aantal verschillende variëteiten: ‘Little Bunny’ is het kleinste en wordt zo’n 25 cm hoog. ‘Hameln’, de meest gebruikt variëteit, wordt zo’n 60 cm hoog, en geeft een goede bodembedekking. Andere variëteiten zijn nog hoger, en er bestaan ook versies met een roodachtige bladeren, al zijn die iets minder sterk. Net zoals de meeste grassen is de pennisetum uitermate geschikt in de modernere, sobere tuin.

7.      Een van de beste haagplanten is mijns inziens de Tsuga canadensis, vroeger ook wel scheerlingsden genoemd. Deze uit Canada afkomstige groenblijvende haagconifeer kan gebruikt worden voor wie een wintergroene haag wil, en toch geen taxus wil of kan planten. Deze laatste is namelijk giftig, groeit niet op natte grond en snoeit niet erg gemakkelijk. Tsuga daarentegen is niet giftig, stelt minder eisen aan de ondergrond, is makkelijk in onderhoud en heeft weinig of geen last van ongedierte. Een voor velen minder bekende plant, maar zeker een aanrader.

8.      Geranium ‘Rozanne’® is niet te vergelijken met de bloembak geraniums, welke eigenlijk pelargoniums heten. Nee, deze tuingeranium is perfect winterhard. Hij bloeit overvloedig de hele zomer door, tot aan de vorst. De bloemen zijn zo’n 3 cm groot, en zijn prachtig diepblauw. De planten groeien sterk uit, zodat een viertal planten per vierkante meter voldoende zijn voor een mooie dichte en dus onderhoudsvriendelijke begroeiing.

9.      Pachysandra terminalis is een redelijk bekende groenblijvende bodembedekker. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de variëteit ‘Green Carpet’. Deze blijft iets lager en vormt een mooier egaal groen tapijt. De bladeren zijn donkergroen, en in het voorjaar draagt de plant kleine witte bloempjes. Het is een schaduwplant bij uitstek, en zal daar ook het beste tot zijn recht komen. Wie toch pachysandra in de zon wil zetten, kiest beter voor de variëteit ‘Green Sheen’, deze heeft blinkende bladeren die de zon weerkaatsen.

10.  Het ideale bolboompje is volgens mij de Acer campestre ‘Nanum’. Deze veldesdoorn –weliswaar zonder doornen- is een stijlvol bolboompje met een stamhoogte van iets meer dan twee meter. De wat kleinere, diep ingesneden bladeren vormen een mooie volle kruin die weinig snoei vraagt. Deze groeit niet al te zwaar uit, de diameter blijft beperkt tot zo’n anderhalve meter. Veldesdoorn is bovendien een streekeigen plant, wat natuurliefhebbers zeker weten te appreciëren."

Kom deze toppers zeker eens bekijken op ons plantencentrum!

André De Pauw

Geschreven door Flor op 01/09/09

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.