Een onkruidvrije tuin

Het is de droom van elke tuinier: een tuin vol groen en bloem, maar zonder onkruid. En dan lijkt het gebruik van worteldoek tussen de planten de ideale oplossing. Maar ook hier geldt: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal…

We krijgen op ons plantencentrum wel eens klanten over de vloer die problemen hebben met bodembedekkende planten. Zo vertelde vorige week nog een man over de goudaardbei (Waldsteinia) en schaduwkruid (Pachysandra) die hij enkele jaren geleden had geplant. Na al die tijd waren ze nog altijd niet goed dichtgegroeid, en gingen er regelmatig planten kapot. De grond was goed, niet te veel of te weinig nat, alles leek te kloppen. Tot hij erbij vertelde dat hij eerst worteldoek had gelegd, met daarin gaten om de bodembekkers in te planten. Hij dacht op die manier het onkruid tegen te houden, maar wat hij niet wist, is dat het op die manier ook de bodembekkers verhinderde om dicht te groeien…

Waarom beter geen worteldoek?

De meeste bodembedekkers groeien dicht door het vormen van boven- of ondergrondse uitlopers. Aan die uitlopers worden dan nieuwe wortels gemaakt, waardoor de plant meer water en voedsel uit de grond kan opnemen. Op die manier wordt –afhankelijk van de soort- op korte tijd een volledig tapijt gemaakt van planten. Het is dan ook erg belangrijk dat die uitlopers ten allen tijde contact met de grond kunnen maken, en niet worden gehinderd door worteldoek. Jonge worteltjes van Vinca, Waldsteinia, Cotoneaster drogen bovenop de worteldoek snel uit, en bij planten die ondergronds uitlopen zoals Pachysandra of Hypericum houdt de worteldoek het nieuwe opschot tegen.

Op deze foto zie je duidelijk de jonge worteltjes op de uitloper bij Vinca (maagdenpalm). Wanneer je ze op worteldoek plant, drogen ze uit en krijgt deze bodembedekker het moeilijk.

Op de volgende foto zie je dan weer hoe Pachysandra (schaduwkruid) witte, ondergrondse uitlopers vormt die niet kunnen bovenkomen als er worteldoek op ligt.

Wat kan je dan wel doen om er voor te zorgen dat bodembedekkers snel dichtgroeien, zonder onkruid?

- Zorg ervoor dat de grond volledig onkruidvrij is vóór het aanplanten. Doe dit tijdig, liefst voor het onkruid de kans heeft om uit te zaaien. Niet enkel bovengronds, maar ook de wortels van bijvoorbeeld gras haal je best tot de allerlaatste stuks weg.

- Verbeter je grond met planthumus of goed verteerde compost, en eventueel een lichte dosis organische meststof en agrosyl.

- Zet de planten niet te ver uit elkaar. Hoe dichter je de planten bij elkaar zet, hoe sneller alles zal dichtgroeien, hoe minder onkruid de kans krijgt.

- De eerste maanden zal je sowieso af en toe moeten wieden. Dar kan je niet omheen. Doe dit tijdig, en zeker voor het onkruid de kans krijgt zaad te vormen.  Vermijd het gebruik van een hak of drietand, deze trekken de jonge worteltjes van de uitlopers vaak los.

- Tussen de planten kan je een laagje fijne schors of stropellets leggen. Dit verhindert de meeste onkruidzaden om te kiemen.

Enkele foto’s:

De uitlopers van Waldsteinia (goudaardbei) vinden wel hun weg tussen een dun laagje schors.

Wanneer ze goed worden geplant, duurt het slechts een paar maanden voor de meeste bodembedekkers dichtgegroeid zijn. 

Nog meer advies nodig? Breng ons een bezoekje op ons plantencentrum in Bornem!

Geschreven door Dries op 02/05/18

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.