Leibomen

Leibomen: een stijlvolle afscherming van de buren

Vlaanderen wordt steeds dichter bebouwd, de tuintjes worden kleiner, en vaak heeft de privacy daar onder te leiden. Om inkijk vanuit andere gebouwen in je huis, tuin of op het terras te beperken zijn leibomen uitermate geschikt. Veel mensen kennen enkel de wat klassiekere leilinde, maar er bestaat een heel scala aan lei- en schermbomen die je tuin kunnen verfraaien.

Sommige soorten zoals linde of plataan zijn enkel als leiboom op étages verkrijgbaar. Hierbij wordt vanaf een bepaalde hoogte zowat elke 30 cm een tak zijwaarts gebogen, op die manier bekomt men zo’n 4 of 5 étages. Andere soorten lenen zich ook goed tot het maken van een zogenaamd scherm, waarbij alle takken vanaf een bepaalde hoogte uitgewaaierd worden om zo een vol scherm te bekomen, als het ware een haag op stelten. Dat zijn de zogenaamde schermbomen.

Lindebomen (Tilia) worden al eeuwen lang gebruikt als leibomen, vroeger zag je ze vaak rond boerderijen. Ze worden enkel op étages gekweekt (niet als scherm), maar hun lange, buigzame takken kunnen verschillende meters overspannen, waardoor ze tot meer dan 3 m uit elkaar gezet kunnen worden. Zorg wel voor tijdige snoei, de bovenste takken hebben vaak de neiging om dikker uit te groeien dan de onderste étages.

Wie snel afgesloten wil zitten, vraagt al eens achter een leiplataan (Platanus acerifolia). Net zoals de linde is hij enkel op étages verkrijgbaar, maar door z’n snelle groei en grote, handvormige bladeren kan je op korte tijd een grote vlakte afschermen. Let wel op, net doordat dit een snelle groeier is, dient hij tijdig bijgesnoeid te worden, en worden de bovenste, opschietende twijgen best ook tijdens de zomer al eens ingetopt. En het snoeien van die takken is een vervelend klusje, de bladeren geven immers een stof af die erg irritant is voor ogen en longen. Terugsnoeien tot op de gesteltakken dient dan elke winter te gebeuren. Op langere termijn is dit niet echt een aanrader.

Plataan als leiboom

Iets minder bekend als leiboom, maar daarom zeker niet minder mooi, is de sierpeer (Pyrus ‘Chanticleer’). Deze geeft geen peren, maar is wel bijzonder mooi door de overvloed aan witte bloempjes die er tijdens de vroege lente aan verschijnen, nog voor het blad verschijnt. Het blad ontluikt vroeg en blijft lang hangen in het najaar, waardoor u een lange periode afgesloten kan zitten. Doordat zijn wortels vooral de diepte in gaan, kunnen ze ook redelijk dicht bij een terras of oprit geplaatst worden.

Een van mijn persoonlijke favorieten is de amberboom (Liquidambar). Deze sterke boom is als leivorm en als scherm verkrijgbaar. Vooral de variëteit ‘Worplesdon’ geeft bijzonder mooie herfstkleuren, gaande van oranje-geel tot diep scharlaken rood. De wortelvorming bij deze boom blijft ook binnen de perken, waardoor hij ook tussen verharding geplant kan worden. De schermvariant kan gewoon met de haagschaar bijgesnoeid worden, net zoals een haag.

Leiboom amberboom liquidambar

amberboom als schermboom of leiboom

Amberboom herfstkleur

                                                                   Liquidambar (amberboom)

Ook de moeraseik (Quercus palustris) geeft een mooie roodbruine herfstkleur. Zijn diep ingesneden bladeren blijven vaak tot een eind in de winter aan de boom hangen. Kan zowel als scherm als op étages geleid worden.

Moeraseik of Quercus Palustris als schermboom of leiboom

                                                              Quercus palustris (moeraseik)

Bladhoudende leibomen

Wie heel het jaar door van privacy wil genieten, kan ook voor bladhoudende leibomen kiezen. Steeneik (Quercus ilex) is hiervoor uitermate geschikt. Deze bladhoudende eik geeft kleine, grijzige bladeren die zelfs tijdens de strengste winters blijven hangen. Dit is een langzame groeier die weinig onderhoud vraagt, en ook op lange termijn gezond en goed gesloten blijft.

Steeneik of Quercus ilex als leiboom

                                                                 Quercus ilex (steeneik)

Een andere populaire bladhoudende plant is de glansmispel ‘Photinia Red Robin’. In het voorjaar schiet deze met prachtige dieprode bladeren, die langzaam aan donkergroen kleuren. Photinia Red Robin is een mooie sierplant, maar als leiboom doet hij het op lange termijn niet zo goed, daarom raden we hem niet aan…

Naast de genoemde variëteiten bestaan er nog tal van andere mooie leibomen: haagbeuk (Carpinus betulus), rode en groene beuk (Fagus sylvatica), huls (Ilex Nellie Stevens), laurier (Prunus laurocerasus), sierappel (Malus Red Sentinel), etc... Kom gerust eens kijken op het plantencentrum, we hebben van zowat alle soorten een volwassen voorbeeldboom staan.

Ook leifruit wordt steeds populairder: leifruit zijn fruitbomen in leivorm verkrijgen. Ze zijn erg decoratief in een tuin en ideaal als je weinig plaats hebt en een fruitboom dicht tegen een muur wil plaatsen. Extra voordeel hierbij is dat de muur meteen een natuurlijk bedekking krijgt en minder goed zichtbaar is. Leifruit is verkrijgbaar in dubbele U-vorm, dubbele V-vorm of uitgewaaierd. Kom gerust even langs om te bekijken hoe dat er precies uitziet.

leifruit of fruitboom als leiboom    

De meeste van de besproken bomen zijn overigens ook als gewone, niet-geleide boom of struik verkrijgbaar. Sterk gelijkend op leibomen zijn de dak- of parasolbomen. Vooral de dakplataan is erg bekend, maar ook hier bestaan tal van andere soorten. Bekijk ons assortiment lei- en dakbomen in onze catalogus.

In volle grond gekweekte leibomen plant u best tussen november en begin april, zolang het niet te hard vriest. In pot gekweekte exemplaren zijn iets duurder, maar kan u het hele jaar rond planten. Leibomen kiezen en plaatsen vereist vakkundig advies. Dries geeft u graag de nodige uitleg bij de leibomentoontuin op ons plantencentrum.

Leibomen kopen met professioneel advies

                                                         Leibomentoontuin om de juiste keuze leibomen te maken

Geschreven door Dries op 01/12/13

Deel deze tuintip.

Meer tuintips thuis ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.